donderdag, juli 06, 2006

Amnesty Noordwijk

Amnesty Noordwijk

Donderdag 6juli 2006

Bosnië-Herzegovina: De "verdwijningen"

In december 1995 is de oorlog in Bosnië-Herzegovina beëindigd. Nog steeds zijn er 17.000 mensen vermist, afkomstig uit alle etnische groepen.

Amnesty International roept alle partijen van dit voormalige conflict en de Internationale Gemeenschap op om het lot van deze "verdwenen" personen op te lossen en de daders van deze misdaden voor de rechter te brengen.

Enkele leden van Amnesty Noordwijk zetten zich langdurig voor deze zaak in. Zij schrijven maandelijks brieven om het lot van Hasnija Demirovic en Nura Berbic opgehelderd te krijgen.

Hasnija en Nura (moeder en dochter) zijn in de nacht van 14 augustus 1995 meegenomen uit het appartement van Hasnija in Banja Luka, door twee mannen, waarvan één in militair uniform, aldus ooggetuigen. Sindsdien zijn ze niet meer gezien.

Dzemil Berbic, de man van Nura, diende in 1996 een klacht in bij de Ombudsman voor de mensenrechten van Bosnië-Herzegovina. Op 30 september 1998 gaf de Ombudsman de Republiek Srpska (onderdeel van Bosnië-Herzegovina) opdracht om de "verdwijning" van de vrouwen grondig te onderzoeken. De Ombudsman vond het lijden van Dzemil Berbic onmenselijk. Ook werden de autoriteiten verplicht de voortgang van het onderzoek te melden bij de Ombudsman. Tot nu toe is er echter geen reactie ontvangen.

Recente ontwikkelingen.

Enkele maanden geleden heeft het Constitutionele Hof van Bosnië-Herzegovina de Ministeries van Justitie en Binnenlandse zaken opdracht gegeven om direct en zonder uitstel onderzoeken te starten naar vermiste personen en alles te doen wat nodig is om de feiten boven water te krijgen.

Dit is een positieve ontwikkeling, temeer omdat het van een instantie komt uit Bosnië-Herzegovina zelf en niet van buitenaf.

Deze ontwikkeling grijpen we natuurlijk aan om de zaak van Hasnija en Nura wederom onder de aandacht te brengen van de autoriteiten in de Republiek Srpska.

Voor meer achtergrondinformatie over de "verdwijning" van Hasnija en Nura: zie de website van Amnesty Noordwijk (klik achtereenvolgens op: Werkgroep Noordwijk- Dossierwerk- Hier).

Jacobine