maandag, juli 09, 2007

In actie tegen discriminatie in Griekenland op Boekenmarkt

Amnesty voert deze zomer actie tegen discriminatie in Griekenland. Met name alleenstaande minderjarigen migranten hebben het in Griekenland zwaar te verduren. Het wordt tijd dat de Griekse overheid de aanpak van discriminatie in de wetgeving vastlegt en zich daarbij houdt aan internationale verdragen.

Tijdens de Boekenmarkt op 14 juli a.s. op het Vuurtorenplein te Noordwijk aan Zee kan bij de stand van de Amnesty groep Noordwijk een petitie worden ondertekend aan de Griekse regering. In het voorjaar van 2008 zal Amnesty de handtekeningen aanbieden bij de minister-president Kostas Karamanlis.

Amnesty heeft in Griekenland op grote schaal mensenrechtenschendingen gesignaleerd van met name gemarginaliseerde bevolkingsgroepen. Vluchtelingen worden niet of nauwelijks toegelaten en wanneer ze het land wel binnenkomen, worden ze vaak onder slechte omstandigheden gevangen gehouden.

Alleenstaande minderjarige migranten worden behandeld als volwassenen en onder dezelfde erbarmelijke omstandigheden opgesloten. Ook de Roma hebben het in Griekenland zwaar te verduren. Ze worden stelselmatig gediscrimineerd door middel van gedwongen huisuitzetting, het niet onderzoeken van racistische aanvallen tegen hun bevolkingsgroep en mishandeling door de politie. De overheid treedt niet effectief op tegen discriminatie in houdt zo een xenofobe houding tegen buitenlanders en minderheden in stand.

De petitie kan ook via www.amnesty.nl worden getekend.