zondag, mei 25, 2008

Zeg het met rozen op 4 juni

Per regio zal Amnesty International op 4 juni 2008 op één plein een actie voeren om solidariteit te betuigen met de Moeders van het Plein van de Hemelse Vrede - die hun kinderen verloren tijdens de bloedige beteugeling van de vreedzame studentendemonstraties 19 jaar geleden: op 4 juni 1989.

In onze regio ZuidHolland-Zeeland vindt deze actie op het Plein in Den Haag plaats, en coördineert de afdeling Actie deze beoogde boeiende dag.

Zij wil graag de Chinese banieren die in deze regio zijn beschreven en bestempeld hiervoor gebruiken en vragen dan ook om de Chinese Banieren van de Chinacampagne met alle stempels en groeten die tijdens de koninginnedag/ 5 mei- actie zijn verzameld rechtstreeks op te sturen naar Amnesty International Afdeling Actie Postbus 1968, 1000 BZ Amsterdam.

Er worden nog medewerkers gevraagd voor deze dag.

Op dit moment zitten er volgens schattingen nog tientallen mensen gevangen vanwege hun betrokkenheid bij de pro-democratie beweging van 1989. Het exacte aantal is onbekend omdat officiële statistieken niet openbaar zijn. Nog altijd
zetten 'Moeders van het Plein' zich in voor gerechtigheid voor wat hun kinderen is
aangedaan.

In maart 2007 richtten de Moeders zich in een openbare brief ondersteund door
128 Tiananmen slachtoffers en hun familie - tot het Nationale Volkscongres in het
kader van de aanstaande Olympische Zomer Spelen 2008

Voor de actie is de beroemde foto van de man met de plastic tas en de tank hebben we opblazen tot het formaat van 7 bij 10 meter en zal zijn opgespannen op een stellage om flink de aandacht trekken en publiciteit te genereren.

Onder de foto is de volgende tekst geplaatst: juni 1989. In de nacht van 3 op 4 juni wordt op het Tiananmenplein, in de Chinese hoofdstad Beijing, een vreedzame studentendemonstratie voor democratie met harde hand neergeslagen. Dit kost honderden demonstranten het leven. Naar schatting duizenden mensen verdwijnen in de gevangenis.

Bescherm de mensenrechtenverdedigers in China!