woensdag, augustus 08, 2007

Bosnië-Herzegovina: De “verdwijningen”

In december 1995 is de oorlog in Bosnië-Herzegovina beëindigd. Nog steeds zijn er vele mensen vermist, afkomstig uit alle etnische groepen.

Amnesty International roept alle partijen van dit voormalige conflict en de Internationale Gemeenschap op om het lot van deze “verdwenen” personen te achterhalen en de daders van deze misdaden voor de rechter te brengen. Volgens Asjo Papo, medewerkster van het nieuwe Hof in Sarajevo voor de berechting van o.a. oorlogsmisdaden, zit het land midden in een overgangsperiode, de wonden van de oorlog zijn nog lang niet geheeld. ‘Daarom is het belangrijk dat oorlogsmisdaden niet ongestraft blijven’.

Enkele leden van Amnesty Noordwijk zetten zich langdurig voor deze zaak in. Wij schrijven maandelijks brieven voor 7 “verdwenen” personen.
In twee van deze zaken zit vooruitgang. In de eerste is er een verdachte gearresteerd. Deze wordt in staat van beschuldiging gesteld. In het andere geval is er een serieuze onderzoekscommissie geïnstalleerd.

Voor deze personen hoeft niet meer geschreven te worden. We kunnen ons nu richten op de andere 5 “verdwenen mensen”. We hopen van harte dat ook hier vooruitgang geboekt gaat worden.

Voor meer (engelstalige) informatie over Bosnië-Herzegovina klik HIER