zaterdag, maart 14, 2009

Amnesty-filmfestival als 'Movies that Matter' naar Den Haag

Den Haag is een nieuw filmfestival rijker: het Movies that Matter Festival. Het Movies that Matter Festival is de opvolger van het Amnesty International Film Festival, dat tien maal in Amsterdam plaatsvond.

Het vernieuwde internationale film- en debatfestival vindt plaats van donderdag 2 tot en met woensdag 8 april 2009 in Filmhuis Den Haag met een programma van geëngageerde speelfilms en documentaires die het debat over mensenrechten moeten aanwakkeren.

Het hoofdprogramma A Matter of ACT bestaat uit documentaires over mensen die strijden voor een rechtvaardige wereld. Jaarlijks ontvangt het Movies that Matter Festival mensenrechtenactivisten uit de hele wereld.

Daarnaast zet het festival onder de noemer Camera Justitia een gewaardeerd programma van Filmhuis Den Haag voort met films en debatten over internationale rechtspraak en de strijd tegen straffeloosheid.

In samenwerking met Milieudefensie wordt een programma aangeboden over milieu en mensenrechten. Ook presenteert het festival een uitgebreid jongerenprogramma.

Ter afsluiting van het festival worden de Movies that Matter Vlinders uitgereikt.

Filmhuis Den Haag is het festivalhart van het Movies that Matter Festival. Daarnaast vinden op diverse locaties in de stad, waaronder het Theater aan het Spui en het Nutshuis filmvertoningen, exposities en muziekoptredens plaats.

Het programma komt op Moviesthatmatterfestival.nl Hoofdpartners van het Movies that Matter Festival zijn Amnesty International, ASN Bank en gemeente Den Haag. VARA en dagblad Trouw hebben zich als mediapartners aan het festival verbonden. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt met subsidies van ht Casema Cultuurfonds, Cultuurfonds BNG, Filmfonds, Fonds 1818 en Milieudefensie.

Partners van Stichting Movies that Matter zijn Stichting Doen, Hivos-NCDO Cultuurfonds en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

donderdag, maart 05, 2009

Vrijlating in Turkmenistan na Amnesty-actie

Vanwege de nationale viering van de Dag van de Neutraliteit op 12 november is collectieve gratie toegekend aan 390 gevangenen. Eén van hen is Valeri Pal voor wie Amnesty in Noordwijk actie voerde.

Valeri Pal werd gearresteerd op 21 februari 2008. Hij werkte voor een olierafinaderij in Turkmenbashi en werd ervan verdacht betrokken te zijn bij een incident op zijn werk dat in 2004 plaatsvond.

Op 13 mei 2008 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor verduistering van eigendom, vervalsing en machtsmisbruik.

Mensen die Valeri Pal steunen, zeggen dat de zaak bedacht is om hem te straffen voor zijn sociaal activisme. Hij heeft bijvoorbeeld deelgenomen aan een protest tegen het hernoemen van de stad, hielp medeburgers met sociale problemen en ondersteunde mensenrechtenactivisten met zijn technische kennis.

Amnesty International besteedt uiterst serieuze aandacht aan de mensenrechtensituatie in Turkmenistan. Een onderdeel van Amnesty Noordwijk, de 'dossiergroep', werkt sinds een paar maanden aan een dossier van drie Turkmeense (mensenrechten-)activisten.

Twee van de drie zijn nog in leven. Tijdens de Kersmarkt en Kerstwandeling 2008 in Noordwijk hebben we hier ruime aandacht aan besteed. Inwoners van onze gemeente hebben een petitielijst ondertekend waarin onder andere werd verzocht om een eerlijk proces voor de twee nog in leven zijnde gevangenen. Inzake de in de gevangenis overleden activiste werd de autoriteiten van Turkmenistan verzocht om een onafhankelijk onderzoek naar het overlijden.

Amnesty is de ondertekenaars erg dankbaar voor hun steun. Dat steun aan dergelijke acties zin heeft bewijst de recente vrijlating.

Amnesty International heeft van Valeri Pal en zijn familie de boodschap ontvangen dat zij iedereen willen bedanken die voor hem actie hebben gevoerd.

zondag, maart 01, 2009

Bescherm en steun vrouwen in Iran, Congo en Colombia

Noordwijk - Amnesty International vraagt op en rond 8 maart, internationale Vrouwendag, aandacht voor geweld tegen vrouwen. De Noordwijkse Amnestygroep voert actie op zaterdagochtend 7 maart in de Noordwijkse Bibliotheek aan de Weteringkade en op zondag 8 maart ’s avonds vanaf 19.00 uur in de Buurtkerk Huis ter Duinstraat. Bezoekers wordt gevraagd een petitie, groeten- of actiekaart te tekenen. Met de ondertekening steunt men vrouwen in Iran, Colombia en/of Congo. De actie is onderdeel van de campagne ‘Stop Geweld Tegen Vrouwen’ van Amnesty International.

Iran

Advocate Shirin Ebadi, Nobelprijswinnares 2003, zet zich al jaren in voor de verbetering van de mensenrechten in Iran. De Iraanse autoriteiten zijn niet gediend van haar activiteiten en sloten eind 2008 haar kantoor ‘Het Centrum voor Verdediging van de Mensenrechten’. Amnesty International vraagt de Iraanse autoriteiten om de rechten van de Shirin en haar collega’s te respecteren en hun niet meer te belemmeren in hun belangrijke werk voor de verbetering van de mensenrechten.

Colombia

In Colombia is het slecht gesteld met de mensenrechten. Guerillastrijders, paramilitairen en veiligheidstroepen strijden al meer dan veertig jaar met elkaar. Vrouwen en meisjes zijn vaak slachtoffer van geweld, misbruik of mishandeling. Daders worden niet of nauwelijks vervolgd. De straffeloosheid geeft de daders het gevoel onaantastbaar te zijn en creëert een klimaat van gewelddadigheden. Met de petitie vraagt Amnesty aan de Colombiaanse regering om een onderzoek in te stellen naar het geweld tegen vrouwen en de daders te bestraffen.

Congo

In Congo woedt al jarenlang een conflict. In dit land wordt verkrachting van vrouwen en meisjes ingezet als oorlogswapen. De systematische verkrachtingen ontwrichten de samenleving. Daders worden zelden berecht. Er zijn verschillende organisaties die zich inzetten tegen deze straffeloosheid en de slachtoffers steunen. Zij doen hun werk in barre omstandigheden, zonder veel steun van de overheid. Ook deze vrouwen en hun organisaties zijn vaak doelwit van het geweld. Om hen te steunen bij hun werk én hun werk zichtbaar te maken, vraagt Amnesty International om hen een boodschap van solidariteit te sturen.