Geslaagde mensenrechtenwandeling
Op zondag 24 mei heeft de eerste mensenrechten estafette plaatsgevonden en Amnesty International kan terugkijken op een geslaagd evenement.
De weergoden waren goed gezind en de hele dag konden de wandelaars zich verheugen in een lekker zonnetje en een prima wandeltemperatuur.
De estafette startte in Den Haag op de Waalsdorpervlakte waar het symbolisch startschot werd gegeven door Yke van Wansum van Importante. In een gloedvol betoog riep zij op om recht op het doel af te lopen om vanuit het hart te lopen om zo de wereld te laten zien dat seksueel geweld als oorlogsdaad een daad van genocide is.
De wandelaars liepen in vlot tempo naar Wassenaar waar zij werden ontvangen door de burgemeester van Wassenaar dhr. Hoekema die op zijn beurt de wandelaars een hart onder de riem stak.
Daarbij roemde hij de inzet en het initiatief van de organisatie en de lopers en refereerde hij aan de noodzaak omdat zoveel vrouwen in Congo doelwit zijn van seksueel geweld. In oorlogssituaties zijn vrouwen en kinderen altijd en nooit anders de dupe.
Bij het Valkenburgse Meer werden de wandelaars ontvangen door wethouder Stuyt van Zoeterwoude. In Katwijk sloten ook groepen uit Heemstede en Haarlem zich bij de wandelaars aan zodat geheel volgens planning een grote groep wandelaars om half vijf bij strandpaviljoen Beach End in Noordwijk tegelijkertijd over het strand kwam aanstappen.
Na dit laatste deel van de etappe werden de wandelaars onthaald door wethouder de Lange van Noordwijk die gastvrij aangaf dat een groep als deze altijd welkom is in Noordwijk.
Van het hoofdbestuur van Amnesty was Latifa Brahmi afgevaardigd die treffend een parallel trok tussen de lopers op deze zonnige voorjaarsdag en de vrouwen die vanuit Congo vaak met kinderen soms wel 500 kilometer in angst voor gewapende guerrilla’s moeten lopen om in veilig gebied te kunnen komen.
Marianne van der Beek vertelde van haar ontmoeting met Justine Masiak Bihamba en over de grote moed die deze mensenrechtenstrijdster uit Congo aan de dag legt.
Tot slot sprak Alphonse Muambi die gevlucht is uit Congo en vertelde over ervaringen rondom de genocide die daar plaatsvindt.
De dag werd afgesloten met een drankje en een ontspannen dans (voor degenen die dat nog konden na de lange dagtocht) bij de klanken van een Afrikaanse band.
Het was een evenement van Amnesty dat volgend jaar zeker navolging gaat vinden. Groepen uit andere regio’s Haarlem, Heemstede, Alkmaar hebben al aangegeven dat zij zich volgend jaar graag aansluiten en een estafette in tegenovergestelde richting willen organiseren.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home