woensdag, november 28, 2007

Amnesty in actie op Dag van de Mensenrechten

Noordwijk - Amnesty International viert maandag 10 december de Dag van de Mensenrechten. Het is dan 59 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen. Op zaterdag 8 december voert de Amnestygroep Noordwijk in de Hoofdstraat te Noordwijk aan Zee actie van 14.00 tot 15.30 uur. Voorbijgangers kunnen bij één van de medewerkers een actiekaart ondertekenen voor een eerlijk proces van Sakit Zahidov uit Azerbeidzjaan.

Tien december

Op 10 december 1948 nam de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) aan. Sindsdien is 10 december de Internationale Dag van de Mensenrechten. Ieder jaar vraagt Amnesty op de Dag van de Mensenrechten aan de Nederlandse bevolking om in actie te komen voor de mensenrechten. Dit jaar voert Amnesty actie voor vijf mensen uit resp. Colombia, Eritrea, China, Azerbeidzjan en Irak.

Sakit Zahidov - Azerbeidzjaan

De regering van Azerbeidzjaan wenst geen kritiek te ontvangen van het volk. Sakit schreef een satirische column over het beleid van de regering. Vlak na de publicatie werd hij gearresteerd wegens drugsbezit. De rechtszaak die volgde vond plaats achter gesloten deuren. Bewijzen van het drugsbezit zijn nooit gezien en Sakit geeft aan dat hij onschuldig is. Toch kreeg hij gevangenisstraf. In de UVRM staat dat iedereen recht heeft op een eerlijke rechtszaak. Amnesty is van mening dat de rechtszaak tegen Sakit niet eerlijk is verlopen en vindt dat hij opnieuw berecht moet worden. Deze keer met inachtneming van de internationale standaarden voor een eerlijk proces.

Email: Corline de Groot: cjadegroot bij wanadoo.nl