zondag, maart 01, 2009

Bescherm en steun vrouwen in Iran, Congo en Colombia

Noordwijk - Amnesty International vraagt op en rond 8 maart, internationale Vrouwendag, aandacht voor geweld tegen vrouwen. De Noordwijkse Amnestygroep voert actie op zaterdagochtend 7 maart in de Noordwijkse Bibliotheek aan de Weteringkade en op zondag 8 maart ’s avonds vanaf 19.00 uur in de Buurtkerk Huis ter Duinstraat. Bezoekers wordt gevraagd een petitie, groeten- of actiekaart te tekenen. Met de ondertekening steunt men vrouwen in Iran, Colombia en/of Congo. De actie is onderdeel van de campagne ‘Stop Geweld Tegen Vrouwen’ van Amnesty International.

Iran

Advocate Shirin Ebadi, Nobelprijswinnares 2003, zet zich al jaren in voor de verbetering van de mensenrechten in Iran. De Iraanse autoriteiten zijn niet gediend van haar activiteiten en sloten eind 2008 haar kantoor ‘Het Centrum voor Verdediging van de Mensenrechten’. Amnesty International vraagt de Iraanse autoriteiten om de rechten van de Shirin en haar collega’s te respecteren en hun niet meer te belemmeren in hun belangrijke werk voor de verbetering van de mensenrechten.

Colombia

In Colombia is het slecht gesteld met de mensenrechten. Guerillastrijders, paramilitairen en veiligheidstroepen strijden al meer dan veertig jaar met elkaar. Vrouwen en meisjes zijn vaak slachtoffer van geweld, misbruik of mishandeling. Daders worden niet of nauwelijks vervolgd. De straffeloosheid geeft de daders het gevoel onaantastbaar te zijn en creëert een klimaat van gewelddadigheden. Met de petitie vraagt Amnesty aan de Colombiaanse regering om een onderzoek in te stellen naar het geweld tegen vrouwen en de daders te bestraffen.

Congo

In Congo woedt al jarenlang een conflict. In dit land wordt verkrachting van vrouwen en meisjes ingezet als oorlogswapen. De systematische verkrachtingen ontwrichten de samenleving. Daders worden zelden berecht. Er zijn verschillende organisaties die zich inzetten tegen deze straffeloosheid en de slachtoffers steunen. Zij doen hun werk in barre omstandigheden, zonder veel steun van de overheid. Ook deze vrouwen en hun organisaties zijn vaak doelwit van het geweld. Om hen te steunen bij hun werk én hun werk zichtbaar te maken, vraagt Amnesty International om hen een boodschap van solidariteit te sturen.