vrijdag, oktober 03, 2008

Turkmenistan: mensenrechtenactivisten in de gevangenis

In Turkmenistan zitten mensenrechtenactivisten in de gevangenis. Enkele leden van Amnesty Noordwijk zetten zich langdurig voor drie van hen in, het zogenaamde dossierwerk. Zij schrijven maandelijks brieven naar de autoriteiten van Turkmenistan om het lot van de drie activisten blijvend onder de aandacht te brengen.

Het dossier
De activisten Annakurban Amanklychev, Sapardurdy Khadzhiev en Ogulsapar Muradova werden op 16 en 19 Juni 2006 gevangen genomen. Het lijkt erop dat genoemde activisten enkel en alleen gevangen werden gezet, omdat zij leden zijn of een relatie hebben tot leden van de non-gouvernementele mensenrechtenorganisatie The Turkmenistan Helsinki Foundation (THF). THF heeft schendingen van mensenrechten in het land gepubliceerd. De familie van Ogulsapar Muradova werd in september 2006 geinformeerd dat zij was overleden in gevangenschap. Volgens familieleden, die haar lichaam hadden geidentificeerd, waren er “sporen in haar nek” en een “grote wond op haar voorhoofd” te zien.
Op 19 juni 2006, vlak na hun arrestatie, gaf de minister van Nationale Veiligheid een verklaring op de nationale televisie. De minister verklaarde dat Annakurban Amanklychev zich had bezig gehouden met “subversieve praktijken” en een revolutie had gepland in Turkmenistan. De beschuldigingen waren voornamelijk gebaseerd op de aanwezigheid bij cursussen op het gebied van mensenrechten in Polen en Ukraine, het verzamelen en doorgeven van mensenrechten gerelateerde informatie aan de directeur van THF in Bulgarije, en samenwerking met buitenlandse journalisten van de BBC en een Frans media productie bedrijf.
Op 25 augustus werden de drie activisten tot 6-7 jaar gevangenisschap veroordeeld. In een oneerlijk proces, welke nog geen 2 uur duurde, werden zij beschuldigd van “illegale acquisitie, bezit of verkoop van munitie en wapentuig”. Er zijn sterke aanwijzingen dat de beschuldiging gefabriceerd is om hen te straffen voor hun activiteiten op het gebied van mensenrechten. Tevens zijn er ook sterke aanwijzingen dat de activisten gedurende hun voorarrest slecht behandeld werden om een “bekentenis” te ontlokken die de valse beschuldigingen van de staat zouden staven.
Naar verluidt voerden geheim agenten herhaaldelijk druk uit op de advocaten van de drie activisten om de familieleden niet te informeren over enige schending van de rechten van de verdachten. Sinds hun arrestatie hebben familieleden geen toestemming gekregen om de activisten te bezoeken.

U kunt hier een voorbeeldbrief naar de president van Turkmenistan downloaden.